Unique in je eigen jasje

Hoe maak jij een goede indruk bij het solliciteren?

Woensdag 21 januari 2015

Uit onderzoek is gebleken dat mooie mensen meer kans maken op een baan dan lelijke mensen. Maar wat is mooi en wat is lelijk? Dit vind ik eerlijk gezegd een relatief begrip.

Wat wel waar is dat jij door houding, communicatie en kleding verschil kunt maken! Hoe? Geef je onderstaand een aantal tips: 

  • Zorg voor een korte bondige brief met een uitgebreide cv inclusief een zakelijk portret. Je kunt ook een videoboodschap meesturen. Zorg dat je je onderscheidt, iedereen wil zich specifiek presenteren. En jij bent zeker niet de enige die solliciteert!
  • Ben je eenmaal uitgenodigd voor een gesprek, ga dan info winnen over het imago van het bedrijf. Zorg dat je je kleedt naar de functie. Dus is het een creatieve functie bv bij een reclamebureau dan zal de dresscode wat informeler zijn dan dat je in de zakelijke dienstverlening bv bij een accountantskantoor solliciteert. 

Business V: (formele outfit bv in de financiële sector) klassiek ensemble in donkerblauw of antraciet, nylonkousen, klassieke pump of laarzen zijn standaard. Accessoire: handtas

Business M: maatpak in donkerblauw of antraciet. Een fijne das is verplicht. Afwerken met een mooie accessoire zoals een horloge.

Business casual V(informele outfit bv dienstverlening): Een geklede jurk of rok tot minimum aan de knie. Een blazer of blouse met nette broek is ook een optie.

Business casual M: draag een blazer. Een das is niet noodzakelijk. Vermijd de spijkerbroek.

Casual V: (verzorgde ouftit bv onderwijs, zorg) individu subtiel benadrukken. Nette jeans kan. Kies voor less-is-more.

Casual M: Als bovenstuk een polo met v-hals, pull of blazer, jeans kan. Stijlvolle en propere sportschoen kan evt. ook gedragen worden.

  • Zorg dat je kleuren draagt die jouw persoonlijkheid versterken en niet verzwakken. Je krijgt vast wel eens complimenten van; wat zie je er goed uit, dit ligt vaak aan de kleur die je draagt. Houd de outfit bij maximaal 3 kleuren. In een informele functie speel je meer met prints terwijl in een formele functie je de neutrale kleuren aan houdt. Als je solliciteert trek liever geen knalroze aan, hierbij kom je niet al te serieus over. Kies dan liever voor de kleur paars als accentkleur. Met een donkerblauwe of antraciete basiskleur zit je altijd goed. Een beige outfit kun je beter niet dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Met deze kleur cijfer je jezelf weg!          
  • En dan tenslotte, al goed voorbereidend, loop recht op, geef een stevige handdruk en straal enthousiasme uit!

De 1e indruk wordt in de eerste minuten gemaakt! 

In onderstaand filmpje laten de mannen zich verleiden door de charmes van 2 sollicitanten. Bron: 2 sollicitanten/Komt een man bij de dokter. https://www.youtube.com/watch?v=BfsE_CluPXA

Wil jij op de hoogte blijven van tips, trends en activiteiten van Unique Janique? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt tevens mijn 'tien gouden tips' op weg naar een eigen stijl!

 

 

 

Tags:


 
Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u weten waarom?Balk verbergen