Unique in je eigen jasje

Goed in je vel! Vitaliteit van binnenuit

Maandag 27 april 2015

Ieder mens heeft een eigen karakter, een eigen stijl, een eigen manier van omgaan met zichzelf en de buitenwereld. Verschillende factoren van binnenuit en van buitenaf hebben invloed op hoe je je voelt, hoe je reageert, hoe je er uitziet. Hieronder leg ik graag uit hoe je van binnenuit heel veel kunt doen aan je uitstraling, vitaliteit en gezondheid, zodat je er ook van buiten beter gaat uitzien!

Steeds meer mensen hebben last van welvaartsziekten als overgewicht, diabetes 2, stress en burn-out. We leven steeds langer, maar dat betekent niet dat we ook altijd vitaal zijn. In de media krijgen programma’s en methoden om af te vallen veel aandacht. Wat opvalt, is dat er zoveel verschillende ideeën zijn over hoe je er nu echt voor kunt zorgen dat je een normaal gewicht behoudt of krijgt. Hoe zorg je dat je je gezond en vitaal voelt? Hoe weet je nu wat wel of niet werkt? Hieronder ga ik wat dieper in op dit specifieke probleem omdat daar nu eenmaal veel vraag naar is, maar in een coaching kan het ook gaan om heel andere zaken dan overgewicht. Het kan zijn dat je met darmklachten kampt, migraine, huidproblemen of vermoeidheid of andere zaken waar je graag vanaf wilt. Dan kan een aantal consulten ook helpen om je eetpatroon zodanig aan te passen dat je je beter gaat voelen.

Mijn visie als Vitaiteitscoach is dat drie pijlers van groot belang zijn bij het verkrijgen en behouden van je vitaliteit: voeding, stress en beweging. Bij voeding moet je dan vooral niet denken aan een dieet waarbij je van alles niet mag eten vanwege de calorieën. Maar wel aan een nieuwe manier van omgaan met eten, gebaseerd op het Hormoonbalansprogramma van Ralph Moorman, dat uitgaat van het creëren van de juiste hormoonbalans in je lichaam. Die hormoonbalans is voor iedereen verschillend, er wordt dus per persoon gekeken naar disbalansen in de hormonen en daarop wordt het advies gebaseerd. Verder eet je zo puur en onbewerkt mogelijk, met weinig of geen chemische toevoegingen of e-nummers, met weinig ‘snelle’ koolhydraten en suikers en …. met voldoende vetten en eiwitten! Dit laatste valt voor veel mensen moeilijk te geloven, maar in een persoonlijk consult of workshop leg ik dit graag uit! 

Nu kun je natuurlijk ook niet goed in je vel zitten als je veel last hebt van stress. Allerlei zaken, klein en groot, kunnen ervoor zorgen dat je gestrest bent. Een druk gezin gecombineerd met een baan; een ziekte van jezelf of van een familielid; een sterfgeval; problemen op het werk; werkloosheid; burenruzie. Al deze zaken kunnen je uit balans brengen, en veel mensen compenseren dat akelige gevoel juist met (over)eten. En worden vervolgens te dik. Bovendien raakt je hormonale systeem van stress ontregeld: er wordt onder andere veel van het stresshormoon cortisol aangemaakt, dat ook nog eens dikmakend is - het zorgt vooral voor opslag van buikvet! Wil je dus van dat overgewicht af dan moet je ook naar de stresspatronen kijken en daarmee beter leren omgaan. Goed en gezond eten lukt ook pas als je niet teveel stress ervaart. En een dieet waarbij je heel weinig eet en calorieën moet tellen, werkt averechts, dat wekt juist stress op! Daarom is het soms nodig om niet alleen op het wegwerken van overgewicht te coachen, maar ook op stress. 

Het derde thema, beweging, staat ook volop in de belangstelling. Het is vaak genoeg aangetoond: een gezond gewicht maar ook gezonde botten en spieren krijg je alleen als je ook genoeg beweegt. Daarbij gaat het om ‘gewoon’ bewegen, maar als je een strakker figuur wilt, ook echt om trainen. Bij de juiste training, gecombineerd met goede voeding, zorg je voor spieraanmaak en vetverbranding. Sporten verlaagt dan het lichaamsgewicht en de bloeddruk, het is goed voor het cholesterolniveau en het bloedsuikerniveau (diabetes!) en het helpt bij het tegengaan van botontkalking. Ook versterkt een goede training  de spieropbouw omdat de juiste soort hormonen zoals groeihormoon en testosteron door sporten worden aangemaakt.  

Interesse in een consult over voeding, een stresscounseling, advies over sporten/trainen of een combinatie van deze elementen? Ik hoor het graag!

Bel of mail voor een afspraak: 06 39507208, astrid@az-co.nl

Astrid Zwart Coaching en Counseling is ook te vinden op Facebook.

 

Astrid Zwart is Vitaliteitscoach, Stresscounselor en Trainer Hormoonfactor. U kunt bij haar terecht voor persoonlijke adviezen en consulten over voeding, hormonen en stress. Ook organiseert zij als Boodschappencoach op aanvraag voor groepjes belangstellenden een zogenaamde Supermarkt Safari. Hierbij neemt zij u mee de supermarkt in om te leren welke voeding gezond is, waar u op moet letten en waar de addertjes onder het gras zitten.  

 

 

 

 

Tags:


 
Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u weten waarom?Balk verbergen